Ontstaan

EEN BEETJE GESCHIEDENIS

Beste bezoeker,

Ontstaan in 1978 is onze vereniging èèn van de oudste in ons dorp. Toen in de jaren 70 de aankoop van een filmuitrusting tot de mogelijkheid kwam te behoren, zagen wij het aantal amateurcineasten groeien en ook de filmclubs. De droom om zelf een film te maken werd werkelijkheid voor velen onder ons. De dichtstbijzijnde club in de omgeving van Wanzele was SCALDIS Schellebelle en vrij vlug werd Robert Baeyens een trouw lid, later gevolgd door Edwig Bonnarens en Eddy De Wilde. Wij waren echter zo door de microbe gebeten dat wij besloten zelf een film te realiseren en dit ter gelegenheid van het JAAR VAN HET DORP in 1978. Bij deze gelegenheid richtten wij zelf een filmclub op in Wanzele met de veelzeggende naam : VERENIGDE WANZEELSE KINEASTEN.

p1130626-1

 V.L.N.R. Robert Baeyens Ere Voorzitter, Edwig Bonnarens, Eddy De Wilde, Johan De Ryck 

De eerste film WANZELE MIJN DORP UW DORP kende een enorm succes, en beschreef en toonde een ganse dag in het dorp. Daaraan werden onderwerpen als sport, onderwijs, de fusie met Lede in 1976, kermis enz. samengevoegd tot één geheel. De film was bijzonder door de technische uitvoering, voornamelijk dan de sonorisatie die uitzonderlijk was voor die tijd. Op de klankband in stripe stond niet alleen achtergrond muziek en commentaar maar ook lipsynchrone vraaggesprekken. Met de middelen waarover wij toen beschikten was dit zeer moeilijk te verwezenlijken. Het publiek voelde dit aan en kwam dan ook massaal opdagen. Na zo een succes moesten we verder werken en besloten jaarlijks een soort FILMFESTIVAL van Wanzele te organiseren, met eigen werk maar ook met werk van clubs uit de omgeving die werden uitgenodigd om een gedeelte van het programma te verzorgen.

Een zeer productieve periode brak aan. In amper 7 jaar werden niet minder dan 15 films gerealiseerd. Wij hebben altijd getracht bij het onderwerp van de film ons dorp te betrekken, maar begrijpelijker wijze geraakten onze ideeën uiteindelijk opgedroogd.Er werd ook deelgenomen aan wedstrijden. De bijzonderste wedstrijd was de provinciale wedstrijd van VAKOV (Vereniging van amateurkineasten uit Oost-Vlaanderen) waarbij Robert Baeyens in 1982 een medaille brons + won met ROTSVAST een film over rotsklimmen en in 1983 zilver met SCHOONDERHAGE met als onderwerp een dagverblijf voor gehandicapten. De film werd ook gehonoreerd met de ereprijs voor sonorisatie.

Ondertussen werden wij uitgenodigd door de sportraad van Groot-Lede om jaarlijks een sportfilm te maken over elk sportevenement in de gemeente. In het kader van de open monumenten dag draaiden wij danook een reportage op vraag van de culturele raad. De opkomst van de Video opende voor ons nieuwe horizonten. Door de ontwikkeling van steeds nieuwer materiaal verbeterde de kwaliteit van het product en benaderde de scherpte van het videobeeld stilaan deze van het filmbeeld. Wij verlegden ons werkterrein en begonnen in opdracht bedrijfsfilmpjes te maken. Zo maakten wij meerdere bedrijfsfilmen o.a. over het uitbranden van gebruikte vaten, de constructie van de VRT toren in St-Pieters-Leeuw (296 m hoog), het composteringsbedrijf ILVA in Schendelbeke en de metro werken in Anderlecht.

Door goede kontakten met Kulturele Verenigingen uit de omgeving en met de pers kregen wij een zekere bekendheid en erkenning. Vooral de opnames met 3 à 4 camera’s van (openlucht) toneel of zangvoorstellingen met directe montage werden zeer geapprecieerd. Door een steeds vernieuwende aanschaf van materiaal, het zich eigenmaken van de meest moderne technieken, zoals het gebruik van professionele digitale camera’s, montage met de computer en het branden op DVD, zijn de Verenigde Wanzeelse Kineasten uitgegroeid tot een eigentijdse videoclub met frisse ideeën.